Hoe om te gaan met ‘negatieve’ gevoelens

Ik weet niet of je weleens gemediteerd hebt, maar als je dat weleens hebt gedaan dan ken je vast dit fenomeen: Je zit lekker op je stoel en je begint vol goede moed gedachtenloos te zijn. Even later lijkt het alsof je wakker schrikt uit een druk gesprek met je denkbeeldige partner…. Crap… Ik mocht niet denken…. Oh crap ik doe lelijk tegen mezelf, ik moest liefdevol naar mezelf kijken en gedachten laten voorbij drijven… Shit nu doe ik het weer!! Deze valkuil ben ik ook ingelopen toen ik de wet van aantrekking bewust voor mezelf wilde inzetten! Ik vertel je mijn verhaal.
 
De wet van de aantrekkingskracht heeft me altijd al geïntrigeerd. Zoals de zwaartekracht je op de grond houdt, zo trekt de aantrekkingskracht je door de tijd heen, zeg maar. Jij bent degene die bepaalt langs welke ervaringen je getrokken wordt. Jij bepaalt de focus. Denk je heel negatief over een bepaald onderwerp, dan zie en beleef je dit automatisch negatief. Ik zeg bewust ZIE en BELEEF je de wereld negatiever, omdat de negativiteit je aandacht trekt. Want hoewel iets positiefs er vlak naast staat, komt dat niet binnen. En daar baseer je je volgende keuzes weer op en zo wordt de wereld om je heen een afspiegeling van je eigen belevingswereld binnenin. Alsof je een radio bent die afgesteld staat op ‘Hel en verdoemenis’ terwijl als je de knop een klein beetje omhoog draait, je CelebrationFM ontvangt. Dat is dan wel weer het positieve eraan ;), je kijk is zo bij te draaien!
 
Wat belangrijk is om de realiteit aan te trekken die je graag wil zien in je leven, is om daar positive vibes voor te voelen. Net als voorpret bij een vakantie, zeg maar. Je ziet jezelf al liggend in de hangmat met een kokosnoot in je hand. De vakantie is nog niet eens begonnen, maar je bent in je hoofd al lang op plaats van bestemming. Eigenlijk maakt het niet meer zo veel uit of je wel of niet gaat, want je ervaart het al. Dat gevoel bedoel ik! Alleen…. Soms steken je geloofsovertuigingen er een stokje voor. Misschien ga je naar een conservatief land en ben je nu al bang dat je als vrouw heel de tijd lastig gevallen gaat worden. Je voelt nu de angst en het ongemak al als je er aan denkt. Wedden dat wanneer je op plaats van bestemming bent, alles wat ook maar in die richting komt je gaat opvallen?! En dat je misschien daardoor juist iets uitstraalt van val mij maar lastig, hoe onbedoeld ook! Wat je aandacht geeft dat wordt meer en meer. En dat begint altijd binnen in jezelf.
 
Dit is heel plat uitgelegd hoe dit fenomeen werkt. En ik besloot met mijn goede gedrag op deze manier al mijn dromen uit te laten komen! (Het liefst natuurlijk vandaag of morgen… Ik ben erachter gekomen dat de geduldige genen niet op mij zijn overgedragen, althans, niet als ik iets graag wil 😛 Klein puntje van aandacht haha)
 
En dan zit je een dagje niet lekker in je vel.
 
Shittttt, ik moest me juist niet gestresst voelen! Nu trek ik allemaal vervelende dingen aan! Ahhh zie je wel, dit lukt niet, en dat lukt niet… Okee ik moet me goed voelen. Even mediteren. He gelukkig, ik voel me weer beter… Shit nu weer spanning in mn buik. Weg ermee! En wat begon met een dag uit mijn doen zijn, werden er ineens een stuk meer.
 
 
Tot ik deze collage maakte! Ik hou van collages! Op goed gevoel plaatjes scheuren. Vooral niet bij nadenken. Voor mij zijn ze de perfecte manier om te ontdekken wat mij onbewust bezig houdt. Niet alleen de plaatjes, maar ook de manier van sorteren, het kleurgebruik, wat je wel en niet hebt meegescheurd. Er zit zoveel symboliek in wat je uitzoekt en hoe je er vervolgens één geheel van maakt! I love it! Ik gebruik deze oefening ook heel vaak in trainingen en dit is keer op keer het favoriete onderdeel van deelnemers, omdat ze er zoveel van zichzelf in zien!
 
En in mijn collage zie ik precies terug wat er nou aan de hand is. Ik zie het contrast tussen wit en zwart. Tussen donker en licht. Ik zie het woord ‘flexibility’ en ‘soms is je slechtste kant goed genoeg’ en ‘zelfs ik die weet hoe belangrijk het is om vanuit je hart te werken, was in de val gelopen van te graag iets willen’. Oké, dat was wel duidelijk. Ik ben zo bezig geweest mijn ‘zwarte’ emoties weg te bonjouren uit mijn lijf. Op een gegeven moment leek het net alsof er een Stalin in mijn hoofd rondbanjerde, die met harde hand en met heel veel lelijke gedachten als munitie het verzet wilde breken. Waardoor er alleen nog maar meer spanning ontstond.
 
Ik herinnerde me een uitspraak van Abraham Hicks, de goeroe als het gaat om het uitleggen van de wet van aantrekking: it is our challenge to relax in the contrast. Of iets in die richting. Oftewel…. Je zult altijd het contrast ervaren tussen dat wat je wél en dat wat je niet wil. Het is de uitdaging om ontspannen te blijven, ook al is het nu nog niet zoals je het wél wil! Toen ik deze vergelijking van de indianen las, toen viel het kwartje helemaal. Oh ja… Het is er allebei… The good and the bad and everything in between. Dat hoort zo. Het is niet de bedoeling dat ik nooit meer spanning voel, het is de kunst om daar niet al mijn aandacht op te richten. Het er gewoon laten zijn, waardoor het juist heel natuurlijk uit zichzelf oplost.
 
En wat een wereld van verschil is dit! Ik voel me ontspannen achter de spanning. Ik voel me tevreden achter het verdriet. Het is een bijzondere gewaarwording, maar ineens is alles wat er in mij gebeurt weer alsof het hoort. En dat geeft super veel ruimte om mijn focus te bepalen. Het geeft mij een keuze mogelijkheid. Er zijn namelijk weer twee keuzes. Waar ik eerst crime aan het fighten was, en er elke keer meer crime voorbij kwam, zie ik nu dat ik er ook voor kan kiezen om vrede te stichten. Bij wijze van. En dat voelt een stuk lichter!
 
Maak jij weleens collages?En waarvoor gebruik je die? Hoe ga jij om met ‘negatieve’ emoties? En hoe laat jij de wet van aantrekking voor jou werken?
 
 
 
 
 
 
 
 
 

2 Replies to “Hoe om te gaan met ‘negatieve’ gevoelens”

  1. Hee Sietske,

    Herkenbaar deze blog! Tot datzelfde inzicht ben ik zelf ook gekomen. Dat was toen ook een hele relief. Dat is uiteindelijk ook waar verlichting om gaat. Dat je vrede hebt, ook met het negatieve, dus ook negatieve gedachtes. Ik merkte het vooral toen ik mindfulness ging toepassen en mijn aandacht steeds bij mijn ademhaling wilde hebben. Pas toen ik dat juist niet meer probeerde, maar de gedachtes gewoon observeerde, kwam ik in een algehele acceptatie terecht.

    Ik maak ook heel veel vision boards van vanalles en nog wat!

    1. Precies, vrede met negatieve gedachtes… Endus ook met negatieve gevoelens! Mooi dat dit voor jou ook zo werkt!

Geef een reactie