Gelukkig leven volgens deze twee principes

Leef in het moment! Leef in het hier en nu! Wees zen, drink een slow coffee! Want als je in het hier en nu leeft, ben je gelukkig. Er is een ware stormloop op dit soort uitspraken. Iedereen heeft het over mindful leven en zen zijn. Een ware boost voor de economie, mag ik wel zeggen. Overal schieten yogascholen, lifecoaches en meditatiemasters als paddenstoelen uit de grond! Dan heb ik het nog niet eens over happy food rage en zen producten die op de markt komen. Ik vind het een mooie ontwikkeling hoor, daar niet van. Het westen kan wel wat Zen tijd gebruiken. Toch wil ik vandaag een inzicht met je delen, die mij enorm helpt om in het moment te zijn, zonder dat ik wekelijks op m’n yogamatje op mijn kop hoeft te staan.

Maar eerst wil ik je vertellen waarom in het moment leven zo belangrijk is. Geluk staat voor mij gelijk aan in het moment zijn, want dan heb je verbinding met jezelf. Als je niet snapt wat ik bedoel, is het misschien te lang geleden dat je hoofd echt leeg is geweest. Hoezo? wat bedoel ik daar nou mee? Op het moment dat je het geklep in je kop kan laten voor wat het is, op welke manier dan ook (sporten, mediteren, what ever), dan komt er zo´n vredig gevoel over je heen. Als je de boeken erop naslaat heeft dit gevoel honderduizende namen, zoals je onderbuikgevoel, je natuur, je essentie, de leegte, je onderbewuste, God, je ware zelf, je ziel. Volgens mij komt het allemaal op hetzelfde neer. Je komt weer terug bij jezelf. En als je in verbinding staat met die ‘jezelf’, voelt alles perfect.

Nu deel ik graag mijn inzicht met je. Ik heb namelijk een manier gevonden die het voor mij vele malen makkelijker heeft gemaakt om in het hier en nu te zijn. En dus gelukkiger te zijn! Het is zo simpel dat het te debiel voor woorden is.

Ik was bij mijn moeder gaan logeren en de volgende dag moest zij werken. Ik had dus ff een ochtend niets te doen. – Dat is ook zo’n bijzonder fenomeen: er zijn dagen die gewoon te kort voelen en waarbij je nooit toe komt aan de dingen die je echt graag had willen doen. Als je dan zo’n dag hebt dat je gewoon verdrinkt in de tijd, dan weet je opeens niet meer wat je ermee aan moet. Goed, dat is een weer een ander verhaal. – Ik besloot in mijn lusteloze bui te gaan wandelen bij de haven. Hoe langer ik daar liep, hoe meer ik het naar mijn zin begon te krijgen. Op een gegeven moment kwam ik langs een baaitje en besloot daar even te gaan zitten om mijn leven te overdenken, lekker zwaar ;). In mijn oog hoek zag ik wat fladderen, dus ik draai m’n hoofd om en zie een vlinder op een bloemetje zitten, die zo aan het klapperen was met z’n vleugels, zoals vlinders weleens doen als ze stilzitten. Het was ook zo’n mooie met van die ogen op de vleugels. Maar wat er gebeurde was dat er dat moment een golf van vreugde, blijdschap door me heen ging. Mijn hoofd was ook ineens leeg. Je herkent het vast. Ik kan me bijna niet voorstellen dat er iemand bestaat die dit nog nooit heeft gevoeld bij het zien van iets moois of bij het voelen van iets fijns of bij het proeven van iets lekkers of bij het horen van iets moois. Zo’n moment dat alles lijkt stil te staan en dat alles perfect is zoals het is.

21. leef een voller leven3.jpg
Bron foto

Dat is het! Genieten! Genieten laat jou in het moment zijn! Je voelt je gelukkig als je geniet! En weet je wat het allermooiste is??? Je kunt dit zelf oproepen! Je zintuigen zijn je key! Stel nou dat je elk moment van de dag iets kan vinden om je heen waarvan je kan genieten, hoe klein ook, dan zou het leven een aaneenschakeling zijn van geluksmomenten! Wat zou het leven lichter worden als dat zou lukken! En het is een kwestie van focus verleggen. That’s it. Nu denk je misschien bij jezelf, ja leuk, maar je moet ook weleens wat doen wat minder leuk is, zoals schoonmaken, hoe kan je daar dan van genieten? Die vraag stelde ik mijzelf ook. Mijn antwoord? Voldoening. Ik kan niet zeggen dat ik geniet van schoonmaken, maar het geeft me wel voldoening als de vloer weer glimt. Ik zie voldoening als genieten in het kwadraat. Het kost wat meer moeite, maar het geeft je een hoger niveau van genieten.

Wil jij je leven intenser leiden? Leef je leven dan aan de hand van genieten en voldoening:

  1. Besteed je tijd zo veel mogelijk aan dingen/mensen:
    • Waarvan je kan genieten, schilderen, wandelen, mediteren, boek lezen, armbandjes knopen enzz.
    • En/of voldoening geven, sporten, schoonmaken, klussen, vrijwilligerswerk, boodschappen doen voor je buurvrouw, administratie doen, enzz
  2. Verleg in andere situaties je focus op iets waar je van kan genieten, door je zintuigen te gebruiken; het kriebelen van je haar, een zuchtje wind, een mooie kleur, iemands gezichtsuitdrukking die grappig is, het ruiken van vers gebakken broodjes. Zo roep je zelf dat gevoel van genieten op en voel je je in vervelende situaties weer ontspannen en jezelf. Vind je het moeilijk om van kleine dingen te genieten? Zet dan eens een kind in de middle of nowhere neer, en kijk hoe het hem lukt om zichzelf toch te vermaken. Dan snap je het.
  3. Sta elke keer dat je hebt genoten of voldoening hebt gevoeld er even bij stil en voel hoe goed het voelt en wat je bereikt hebt! Word je er bewust van. Mij helpt dit om het in mijn systeem te houden.

Je kunt zoveel uit het leven halen als je je focust op de dingen waarvan je geniet! En dan volg je het volle leven waar je trots op kan zijn.

Lukt het jou om met deze tips in het hier en nu te komen? Voel jij je hier gelukkiger door? Laat het weten!

21. leef een voller leven1a-ian taylor
Bron foto

Geef een reactie